....směska

23. září 2017 v 20:04 |  něco k snědku
Dnes tedy u nás podzim dal najevo,
že umí být dost nevlídny.
Bylo šedivo, mlhavo a od poledních hodin
déšť a zase déšť.
To jen na úvod.

Dnes bych vám chtěla nabídnout recept
na něco hodně obyčejného,
na něco, co se v této oblasti vařívalo,
co patřilo do jídelníčku chudých hornických rodin.
Moje babička tomu říkala regiment (nevím proč),
mamka tomu říkala směska.
Jsou to noky a brambory dohromady.
Asi to nebude chutnat tomu, kdo nemá
rád chuť osmažené cibulky.

Takže:
Brambory uvaříme ve slupce.
Uděláme těsto na noky, někde se říká knedlíky hop do vody,
u nás doma se říkalo nahaté knedlíky.
Nakrájíme na drobno cibuli ( alespoň dvě).


Recept na noky je asi zbytečné psát, ale neděláme je přes cedník,
nýbrž vykrajujeme lžící, kterou ve vodě namáčíme, aby
noček lehce sklouzl do vaříci vody.

Cibuli osmažíme do zlatova na sádle- dáme tak víc jak polovinu kostky.


Uvařené brambory oloupeme, rozkrájíme na kousky ( nemusí být pravidelnéUsmívající se).
Spolu s hotovými noky promícháme s osmaženou cibulí.
Dle chuti osolíme.
A je hotovo.


Netvrdím, že to musí každému chutnat.
Není to z kategorie ,,zdravé výživy", nevařím směsku
každý týden. Jen občas- nezbyde nikdy.

Mějte hezký sobotní večer


a pohodovou zítřejší neděli !
Hanka


Děkuji moc za pochvalné komentáře k mým dvěma minulým
příspěvkům. Vážím si toho.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 helena-b helena-b | Web | 23. září 2017 v 20:33 | Reagovat

Hani, toto jídlo má určitě mnoho názvů. Základ se dá tvarovat v ruce, nebo protláčet přes cedník atd. Ochucení může být také různé, třeba kysané zelí nebo kousek uzeniny... Každopádně je to moc dobré, to věřím.
Vidím, že sis doma vytvořila pohodovou podzimní atmosféru. V tom protivném deštivém počasí, které u nás celý týden panuje, je to nutnost.

2 Ema Ema | E-mail | Web | 23. září 2017 v 20:49 | Reagovat

Snímeček s lucerničkou je skvělý!:-)

3 Marta Dušková Marta Dušková | Web | 24. září 2017 v 6:59 | Reagovat

Hani, tohle vůbec neznám, ale vypadá to chutně. U nás včera svítilo sluníčko a bylo celkem teplo, tak jsme byli celý den na zahradě. Za to dnes to přišlo i k nám a už tady prší. Pohodovou neděli.

4 Zdena Zdena | Web | 24. září 2017 v 8:40 | Reagovat

Hani ty pokušitelko, já bych si dala hned plný talíř.A hodně cibulky prosím 😉..Lucerničková fotka je nádherná.I já ti přeji krásnou neděli.Z❤

5 Zdenka Zdenka | Web | 24. září 2017 v 8:46 | Reagovat

Musím se přiznat, že noky jsem nikdy nedělala....i když už o nich vím, kolegyně vždy líčí, že udělá hop do vody :D Já stále zůstrávám u chlupáčů :-)) A tvoření pro hospic bylo moc pěkné :-) Hezký upršený den přeji :-)

6 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 24. září 2017 v 18:08 | Reagovat

Mám recept už hodně let od bývalé sousedky, která tomu říkala grenadýr marš. Místo noků se dávaly flíčky a je to opravdu moooc dobré ☺☺☺

7 Motýlek Dý Motýlek Dý | Web | 25. září 2017 v 11:20 | Reagovat

Páni, to vypadá skvěle :-)

8 Dana Bobešová Dana Bobešová | E-mail | 26. září 2017 v 20:24 | Reagovat

Dobrý večer,
už jsem si kolikrát říkala, že také zkusím uvařit. Příbuzná říká grenadýr marš, teď jsem si dala do vyhledavače a trochu se poučila. Určitě zkusím s noky - hop do vody, to zase říkala moje maminka. Dám vědět, jak chutnalo. Máte pěkný blog. Dana z Podkr. https://www.poradte.cz/nejen-pro-zeny/10353-grenadyr-mars-a-uhlirina.html

9 Helena Helena | E-mail | 2. října 2017 v 10:28 | Reagovat

Haničko, tohle jídlo vařila moje babička a říkala tomu "přes bidlo".
Moc hezky jsem si u tebe zavzpomínala.
Měj pohodový den, Helena

10 Milada Milada | E-mail | 2. října 2017 v 20:17 | Reagovat

Dobrý večer,u nás (Plzeňsko) se téhle dobrotě říká havířina.Vařila ji moje babička,maminka a vařím ji už léta i já.A když zbude v pekáči trocha slaniny (výpeku z masa) a kousek pečeného masa tak se vše zamíchá dohromady a je oblíbený oběd na světě :-P Krásný večer

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama