....pojďte ochutnat

14. ledna 2020 v 13:40 |  něco k snědku
...pojďte ochutnat naše ,,krkonošské" nebo ,,podkrkonošské kyselo".

Dnes jsem ho vařila k obědu a tak jsem si řekla,
že nebude na škodu receptík sem dát.
Pro některé z vás je to hudba neznámá, nepatří do vašeho kraje.
Ale i tady u nás není vždy recept stejný.
Někdy i já se nemohu srovnat s tím, jak je popis uvedený.
Ale já jsem přebrala recept od mamky a dá se říci od své babičky.

Takže potřebujete sušené houby .
Naberte pořádnou hrst nebo raději dvě.
Můžete na chvíli namočit, ale nemusíte.


Potom v hrnci vaříme s trochou kmínu( ale nemusí být).
Já někdy přidám celou cibuli, kterou v konečné fázi vyndám.


Vaříme až jsou houby měkké.
Potom už přijde na¨řadu kvas.
A to je pro některé z vás problém.
U nás se kvas v některých prodejných prodává.
Jen už je to trochu jinak. Prodává se jako těsto v igelit.pytlíčku.
Já ve svých kuchařských začátcích pamatuji, že jsme si kvas kupovali
do sklenic- takový tekutý. Byl lepší.
Současný kvas nevytváří tu pravou chuť a moje mamka by řekla, že je kyselo jaksi divoké :-).
No, ale nebuďme příliš nároční.
Takže přidáme trochu vody, rozkverláme a do vařící vody v hrnku
s houbami nalejeme.

A vaříme až se nám případné malé žmolečky úplně rozvaří a kyselo zhoustne.

Potom už jen dosolíme.

A do kysela patří brambory vařené ve slupce.
Nevím proč, ale mamka vždy říkala, že to tak musí být.
Takže ve slupce uvařit, oloupat a na kousky nakrájené
na talíř dát a teprve kyselem zalít.



Ale je pravda, že kyselo mi většinou zbyte, takže potom už
zbytek brambor nakrájím a do hrnce vhodím.
A bez újmy na zdraví to tak druhý den sníme.
Ono totiž kyselo je lepší druhý nebo i třeba třetí den.
Sice jeho konzistence je za studena hustější, ale ohřátím zase zřídne.

Tak jsme ho vařili doma my.

Ale přestěhováním se jenom o kousek dá,l jsem zjistila,
že někde do kysela přidají na konec rozmíchané smažené vajíčko.
To už je takové vylepšené.

Těžko říci, zda by vám všem chutnalo. Mám kamarádky z Moravy
a některé tomu nepřišly na chuť ani po létech,
některé se ho naučily nejen vařit, ale s chutí si ho na talíř dají.

My jsme zvyklí a patří především v zimě do našeho jídelníčku.
Mějte pohodový týden!

Hanka


Jsem ráda za vaše zastavení tady u mně !



 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Růža Růža | E-mail | Web | 14. ledna 2020 v 17:06 | Reagovat

Podkrkonošské kyselo jsem nikdy neochutnala, natož, abych ho uměla uvařit. Ani nevím, jestli se u nás dá koupit kvas.
Mám v plánu uvařit zítra bílou polévku, které moje babička říkala kyselka a v jejím podání byla opravdu hodně kyselá. Já mám raději jemnější chuť a vařím ji ze zakysané smetany. Už se na ni těším, mňam. ;-)  :-)

2 blondýna blondýna | Web | 14. ledna 2020 v 17:19 | Reagovat

Ochutnala, mnohokrát a miluji.
Nedokážu si představit, že bych v Krkonoších nedala kyselo, už je to tradice.
V Harrachově ho dělají místní luxusní a už dolepšené vejcem.
Mňam, mnam, děkuji, mám ústa plná slin a vzpomínek na léto, když jsem si dopřála dva vrchovaté talíře. :-P

3 Danka Danka | E-mail | 14. ledna 2020 v 18:21 | Reagovat

Na něm jsem vyrostla v Rokytnici nad Jizerou.V pekárně-prodejně ho seženu i ve Stáži pod Ralskem.Mnam :-D  :-D

4 Dáša F. Dáša F. | Web | 14. ledna 2020 v 19:13 | Reagovat

Hani, takto ho neznám, ale mně by určitě chutnalo. U nás se tomu říká Friko, neboli kyselo, ale je to trochu jiný recept. Uvařit houby, brambory a s tím nové koření, pepř celý a bobkový list. Když je vše měkké, koření se vyndá a přidá se smetana, vajíčka na tvrdo na kostičky, rozškvrdlané ještě jedno vajíčko a na závěr trochu octa. Zahustit jíškou místo kvasu :o), nechat chvilku povařit a servírovat. Jééé, jak já bych si ho dala.
Přeji fajn dny. D.

5 Eva Eva | Web | 14. ledna 2020 v 21:45 | Reagovat

Znám moc dobře:-)))...mňam O_O

6 Ema Ema | E-mail | Web | 14. ledna 2020 v 23:02 | Reagovat

Jednou jsem ho jedla u kamarádky, bylo výborný. :-P  :-)

7 Helena Helena | E-mail | 15. ledna 2020 v 6:40 | Reagovat

Haničko, tedy ovhutnala bych hned! Před lety jsem jedla pravé kyselo od kamarádky, která měla v podkrkonoší rodinu - mana nebeská :o)
Děkuji za recept a přeji hezké dny, Helena

8 Marta Marta | Web | 15. ledna 2020 v 17:12 | Reagovat

Hani, já jsem ta z Moravy, která to nejí. Měj pěkný den.

9 Jindra Jindra | E-mail | Web | 15. ledna 2020 v 19:31 | Reagovat

Tak tuhle lahůdku jsem ochutnala v Harrachově v restauraci a musím říct, že kyselo bylo skvělé. Jestli zase někdy zabloudím do podkrkonoší, určitě neodolám.
Pěkný večer, Hanko a děkuji za připomenutí lákavé chuti:-).
Jindra

10 Martina Martina | Web | 17. ledna 2020 v 11:07 | Reagovat

Kyselo já miluju :o) :-)

11 helena-b helena-b | Web | 18. ledna 2020 v 19:26 | Reagovat

Kyselo jsem ochutnala jenom jednou a byla jsem zklamaná. Čekala jsem něco podobného, co chutná jako kyselica nebo zelňačka. Tenkrát jsem si vzpomněla na Trautenberka, který ho měl málo kyselé..Jsem překvapená, jak málo ingrediencí je k jeho přípravě třeba. Tam vlastně "kyselí" ten kvásek. Možná, že bylo tenkrát špatně připravené. Určitě ho ochutnám znovu a věřím, že změním názor. :-) Díky za recept.

12 stuprum stuprum | Web | 19. ledna 2020 v 20:01 | Reagovat

Už jen z fotky se mi sbíhají sliny!

13 Stáňa Stáňa | Web | 19. ledna 2020 v 22:26 | Reagovat

Já tuším, že by mi nechutnalo - nemám v oblibě zahuštěné polévky.... Ale nezkoušela jsem ho nikdy.

14 Iwka Iwka | E-mail | 26. ledna 2020 v 11:57 | Reagovat

Já kyselo ochutnala a bylo božské. Doma ho nedělám, protože neumím kváskovat a u nás se kvásek nikde neprodává. Ale stále sbírám odvahu, že to zkusím. ;-) Zdraví Iwka

15 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. ledna 2020 v 12:55 | Reagovat

Podkrkonošské kyselo jsem taky nikdy neochutnala, natož, abych ho zkusila uvařit. Ani nevím, jestli se u nás dá koupit kvas. U nás neznám nikoho, kdo by toto dělal. Jiný kraj, jiný mrav. Ale určitě je to dobré! :-)

16 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 27. ledna 2020 v 21:43 | Reagovat

Kyselo znám, prvně jsem ho jedla také se smaženými vejci a je to fakt dobrota. Když jsem v Krkonoších, tak kyselo být musí. S tím kvasem je to problém, jinak bych ho určitě vařila :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama